Çalışma Saatlerimiz: Pazartesi – Cuma 10.00-16.00

WhatsApp Hattı: 0 555 156 35 55

Aroma Çeşitleri - 2

E-Sıvılarda Kullanılan Aroma Çeşitleri Nelerdir?

E-Sıvı Yapımında Kullanılan Aroma Çeşitleri:

Konu e-sıvı yapımı olduğunda, aroma meselesi adeta bir derya denizdir. Piyasada Dünyanın dört bir yanında kurulmuş, geçmişten günümüze üretim yapmakta olan hali hazırda onlarca aroma firması ve her birinin yüzlerce çeşit lezzette aromaları bulunmakta. Dolayısıyla iş aroma seçimine geldiği zaman durumlar bir hayli karışık dersek bu sanırım yanlış olmayacaktır.

Konu oldukça derin olmasına rağmen, Safir Kimya olarak kafanızdaki soru işaretlerinin büyük bir bölümüne yanıt bulmanızı sağlayarak, alacağınız aroma çeşitlerinin seçimlerinde para ve vakit israfı yaşamanızın bir miktarda olsa önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Çayınız, kahveniz hazırsa lafı daha fazla uzatmadan e-sıvı yapımında kullanılan devasa aroma Dünyasına hep birlikte dalalım!

Aroma çeşitleri ve markaları konusuna geçmeden önce, aromalar hakkında bilmemiz gereken oldukça kritik ve önemli birkaç konu başlığı bulunuyor. Önceliğimiz her zaman güvenli kullanım ve insan sağlığı olduğu için, birazdan bahsedeceğimiz bu hususları mutlaka aklınızın bir köşesine not edin!

Bir aroma çeşidinin e-sıvılarda kullanılabilmesi için sağlaması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bazı kullanıcıların nadir de olsa “marketlerdeki satılan toz vanilyayı kullanarak e-sıvı yapabilir miyim? Ya da e-sıvı tarifimi limonlu hale getirmek için birkaç damla limon damlatmam bir sorun olur mu? Şeklinde soruları olabiliyor. Bu ve benzeri soruların cevabı tek ve oldukça nettir. Koca bir hayır.

Sağlığınız için sadece bu iş için uygun aroma çeşitlerini kullanmanız gerekiyor. Peki bir aromanın e-sıvı yapımında kullanmaya uygun olup olmadığını nasıl anlayabiliriz diyorsanız diyorsanız lütfen okumaya devam edin:

1) E-sıvılarda kullanılan aroma çeşitleri mutlaka ama mutlaka suda çözünebiliyor olmalıdır. (Suda çözünebilen aromalara ek, piyasada e-sıvılarda kullanılmaya uygun olmayan yağ bazlı aromalar çeşitleri de mevcuttur.)

Vücudumuzun kendisini temizleme mekanizması olan boşaltım sistemi bünyemize alınan her malzemede olduğu gibi e-sıvılar için de kullanılmaktadır. İnsan vücudu, e-sıvıların içerisinde yer alan hiçbir malzemeye ihtiyaç duymamakta ve bu malzemeleri herhangi bir vücut fonksiyonuna dahil edebilmek maksadıyla parçalayıp bunlardan kaynak üretememektedir. Atıl durumdaki bu malzemeler, vücudumuz tarafından boşaltım yoluyla veya terleyerek uzaklaştırılmaktadır.

E-sıvı içerisindeki bütün malzemeler suda çözünebilir yapıda olduğundan, vücudumuz bu malzemeleri böbreklerimiz ve ter bezlerimiz sayesinde rahatlıkla kendinden uzaklaştırabilmektedir. Yağ bazlı aromalar, suda çözünemedikleri için vücudumuz tarafından rahatlıkla parçalanıp, süzülemeyebilir ve bu durum ilerleyen zamanlarda sağlığınız açısından sıkıntılı bir duruma sebebiyet verebilir. Bu yüzden dolayı hiçbir risk almamak adına tercihlerinizi her zaman suda çözünebilir aromalardan yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

2) Kullandığınız aromalar ısıya dayanıklı olmalıdır.

Bu maddenin detaylıca açıklamasına geçmeden önce çok temel bir kimya bilgisine hakim olmamız gerekiyor; Yanma, bir kimyasal reaksiyondur ve bir madde/malzeme yanarak kimyasal tepkimeye girdiği zaman ortaya bir başka madde ve yan ürünler ortaya çıkar. (Örneğin bir kâğıt yandığı zaman artık kâğıt olmaktan çıkar ve yan ürün olarak ortaya solunması zararlı gazlar çıkar.)

Bildiğiniz gibi, e-sıvıları buharlaştırmak için kullandığımız sistemler sürekli olarak sıcaklık üretmektedir. Yukarıdaki kâğıt örneğinde de bahsettiğimiz gibi bu durumun bize sorun yaşatmaması ve kullandığımız bileşenlerin yanarak yapılarının bozulmasının önüne geçebilmek adına e-sıvı yapımında kullandığımız bütün malzemelerin yanma derecelerinin mümkün olduğunca yüksek olması gerekmektedir. (Hali hazırda öyledirler de. Hepsinin yanma derecesi 370-450 derece aralığındadır.)

Bu kriterlerin tamamı, diğer bileşenler için geçerli olduğu gibi aromalar için de geçerlidir. Kullandığımız aromalar mümkün olduğunca sıcaklığa dayanıklı bir yapıda olmalıdırlar. Bu durum önümüze bir başka katmerli konuyu daha getirmektedir.

Kullanılan aroma çeşitleri kimyasal/yapay mı olmalılar? Yoksa doğal aroma çeşitleri de kullanılabilir mi?

Bu konu, bir çok konuda olduğu gibi buhar camiasını farklı düşüncelere ayırmış durumdadır. Kimi insanlar, yapay aromaların laboratuvar ortamında üretilmelerinden dolayı (Evet, yanlış duymadınız aroma üretiminde böyle bir prosedür mevcut. Bazı kimyasallar koku ve tat olarak yediğimiz, içtiğimiz şeyleri andırıyorlar ve insanlar tarafından tüketilmeye uygun durumdalar. Aroma sektörünün büyük bir bölümünü böyle kimyasallar oluşturmaktadır.) sıcaklığa daha dayanıklı olacağını düşünerek yapay aromaların kullanılması gerektiğini, kimi insanlar da diğer bileşenlerin hali hazırda aroma ile karıştığı zaman aromanın da korunacağını ve düşünerek doğal aromaların e-sıvı yapımında kullanılabileceğini düşünmektedir.

Biz Safir Kimya olarak, bir zincirin her zaman en güçsüz noktasından kırılacağını düşünerek firma olarak yapay aromaların kullanılması taraftarıyız ancak bu konuyu sizlerin de araştırmanızı ısrarla tavsiye etmekteyiz.

3) (Mümkünse) Kullandığınız aroma çeşitleri güvenilir ve tanınmış bir firma tarafından üretilmelidir.

Teoride yukarıdaki ilk 2 maddeyi sağlayan herhangi bir aroma markasını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz, bu madde tamamen opsiyonel olsa da Amerika’yı yeniden keşfetmenin bir anlamı yok. Eğer ortada yeterince iyi bir seçenek varsa neden onu tercih etmeyelim ki? 🙂

Tüm bunları gözden geçirdikten sonra şimdi sektörde yer alan aroma markaları ve onların ürünlerinden bahsetmeye başlayabiliriz.

Piyasada, e-sıvı yapımında kullanılan mix aroma ve mono aroma olmak üzere 2 çeşit tipte aroma bulunmaktadır. Bu aromalar lezzet grubu olarak temel düzeyde 3’e ayrılırlar: meyve, pastane ve t-bacco.

Safir Kimya mix aroma tariflerinde kullanılan tekil aroma markaları.

Mono Aroma Nedir?

İçeriğinde genellikle yalnızca bir çeşit lezzetin bulunduğu aroma tipidir. Bu lezzet meyve, pastane veya t-bacco grubundan herhangi birine ait olabilir. (Karpuz, kurabiye veya krema aroması gibi.) Mono aroma çeşitleri üreten en bilindik, popüler ve yıllardan beri üretim yapmakta olan firmaların listesi aşağıdaki gibidir:

1) The Flavor Apprentice – TFA Aroma
2) Inawera
3) flavour art aroma
4) Flavorah
5) Flavor West
6) capella aroma
7) Club Der Dampfer

Aroma Çeşitleri - 1

Mix Aroma Nedir?

İçeriğinde birden fazla lezzet barındıran, bazı tariflerin konsantre aroma haline getirildiği karışım aromalardır. (Çilekli milkshake ya da orman meyveli yaş pasta gibi.) Mix aroma çeşitleri üreten en bilindik, popüler ve yıllardan beri üretim yapmakta olan firmaların listesi aşağıdaki gibidir:

1) Safir Kimya. 🙂
2) Molinberry
3) Vampire Vape
4) Mom and Pop
5) Twisted Flavors
6) Solub Arome

Son yıllarda bilinen büyük e-sıvı üreticileri ülkelerdeki t-bacco ile ilgili yasaları delebilmek ve satış yapabilmek adına hali hazırda e-sıvı olarak piyasaya sundukları tarifi konsantre aroma olarak satmaya başladılar, dolayısıyla listeye onları eklemek de günümüz itibarıyla sanırım yanlış olmayacaktır.

7) One Hit Wonder
8) Nasty Juice
9) Dinner Lady
10) Halo
11) Black Note
12) Beard Vape Co.
13) Five Pawns
14) Cuttwood

ve daha bir çoğu…

Mix aromalar, mono aromalara kıyasla bir miktar daha pahalı olsalar da evinde e-sıvı yapmak isteyen kişileri büyük bir zahmetten kurtarmakta oldukları yadsınamaz bir gerçektir. Mono aromaların her birini tek tek deneyerek, doğru kullanım oranlarını tecrübe ederek kendi tariflerinizi oluşturmak inanılmaz keyifli ve heyecan verici bir süreç olsa da maddi açıdan uzun vadede sizi yoracaklardır. Yine de bu işi hobi olarak yapmak istiyorsanız ve yeterli maddi güce, vakte sahipseniz mutlaka kendi aroma denemelerinizi, reçetelerinizi oluşturmanızı firma olarak şiddetle tavsiye ediyoruz.

Ancak ben en kestirme yoldan, en tutarlı sonuca ulaşmak istiyorum ya da “benim bu konuya dair yeterince bilgim yok” diyorsanız sizin için en doğru aroma ürünleri mix aroma grubu ve diy (do it yourself) kitler olacaktır.

Websitemizde yüzlerce hem mono hem de mix aroma türündeki aroma çeşitleri bulunmaktadır. Firmamız bünyesinde satılan mono aroma çeşitlerinin (tfa, capella ve flavour art) tamamı orijinal olup, doğrudan markanın fabrikalarından ya da firmanın Türkiye’de yetkilendirdiği belgeli satıcılardan faturalı olarak temin edilmektedir. Satışta olan mix aromalar ise, temin edilen mono aromalar kullanılarak Safir Kimya bünyesinde çalışmakta olan mixolojistler tarafından karışım aroma haline getirilmiştir.

Bu aromaları kullanmak için yapmanız gereken tek şey, aromaları her birinin satış sayfasında yer alan tavsiye edilen kullanım oranında nbase ile karıştırarak 1-3 hafta aralığında güneş görmeyen, serin bir ortamda dinlendirmektir. Tadının yeterince oturduğunu düşünüyorsanız bu zaman dilimi aralığında dilediğiniz gibi tüketmeye başlayabilirsiniz.

Umuyoruz ki websitemizde yayınladığımız bu yazı, aromalar hakkındaki kafanızdaki soru işaretlerini bir miktar da olsa giderebilmiştir. Bu genel geçer bilgileri öğrendikten sonra geriye bir tek damak tadınıza uygun tarifleri keşfetmek kalıyor. Başka bir yazıda tekrar buluşmak dileğiyle. Keyifli buharlar dileriz!

Not: Ürünlerimiz sadece www.safirkimya.com adresinde ve Safir Kimya N11 Mağazasında satılmaktadır. Lütfen adımıza satış yaptığını iddia eden kişilere itibar etmeyiniz.

E-Sıvılarda Kullanılan Aroma Çeşitleri Nelerdir? | Safir Kimya | Türkiye’nin Lider Nbase & Mix Aroma Üreticisi. Tüm hakları saklıdır.

Safir Kimya'nın resmi firma logosu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

//
Müşteri hizmeti ekibimiz, sorunlarınıza çözüm bulmak için hazır durumda!
👋 Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz?