TFA Aroma Nedir? Yenir mi?
Herkese merhabalar, bu yazımızın konusu aroma Dünyasının öne çıkan, sivrilmeyi başarmış yıldız markalarından biri olan The Flavour Apprentice / The Parfumer Apprentice (piyasada tfa aroma olarak da bilinir) üzerine olacak. TFA / TPA’nın kerameti nedir? Neden bu kadar seviliyor ve biliniyor? Gelin hep birlikte bu konuyu masaya yatıralım! 🙂
The Flavor Apprentice / The Parfumer Apprentice Kimdir, Necidir? İkisi Farklı Firmalar Mı?
Bu sorunun cevabı aslında hem evet, hem de hayır. İç piyasada tfa aroma olarak bildiğimiz TFA / TPA’nın parfüm sektöründen, aroma ve mutfak sektörüne uzanan garip bir öyküsü mevcut.
Firma ilk olarak, 2004 yılında Santa Cruz’da ufak bir çatı katında “The Parfumer’s Apprentice” ismiyle bir parfümcü olarak işe başladı. Firma o yıllarda dükkanlarında hem hazır parfümler, hem de kendi parfümlerinizi hazırlayabileceğiniz esans kimyasalları satmakta ve aynı zamanda da parfümcü olmak isteyen insanlara parfüm/koku sektörü üzerine kurslar vererek parfümcüler yetiştirmekteydi.
5 sene içerisinde parfüm sektöründe, eşi benzeri olmayan bir başarı yakalayan The Parfumer’s Apprentice, 2009 yılında profesyonel mutfaklara ve lezzet meraklısı amatörlere her tattan aroma üretip / sundukları ikinci markaları olan The Flavour Apprentice (Bugün tfa aroma olarak bildiğimiz firma) adlı markayı kurdu ve kuruldukları günden beri aralıksız olarak sektördeki liderlik bayrağını kimseye kaptırmadan, operasyonlarını her geçen gün güçlendirerek günümüze kadar getirmeyi başardı.
The Flavor Apprentice ve The Parfumer’s Apprentice bugün, +250 çeşit ürünüyle hem parfüm/esans sektöründe hem de gıda ve mutfak sektöründe sektörel ihtiyaçları başarıyla karşılamaya devam ediyor.
Bir saniye, gıda aroması mı? Bu aromalar e-sıvı yapımında kullanmaya uygun değil mi?
Telaşlanmanıza gerek yok, tfa aromaları e-sıvı yapımında kullanmak için tamamiyle uygunlar. Elektronik s***** şuanda paket s***** üreticileri tarafından çeşitli yollarla ve entrikalarla engel üstüne engellerle, yasak üstüne yasaklarla karşı karşıya bırakılıyor. Bu elbette ki anlaşılabilir bir durum. Elektronik s***** kullanıcı sayısı her geçen gün daha da artmakta ve insanlar s***** kullanımından birer birer vazgeçmekteler.
S**** şirketlerinin gelirleri günden güne hızla erirken uslu uslu oturacaklarını düşünmüyorsunuz elbette ki değil mi?
The Flavor Apprentice şirketi de bu karmaşanın içerisinde yer almamak, isminin elektronik s***** ile yan yana gelmesinden çekinerek kendilerine sorulduğu zaman, kendilerinin bir gıda aroması firması olduklarını ve elektronik s***** ile hiçbir alakalarının olmadığını söylemekteler. ( Bunun da oldukça komik bir hikayesi mevcut. Zamanında bazı Türk kullanıcı arkadaşlarımız firmaya mail atarak “bize bu aromaları elektronik s**** aroması diye sattılar, bu aromalar ne aroması?” şeklinde hesap sormayı denediler ve bunun üzerine adamlar başımıza bir iş gelecek diye tedirgin olup Türkiye’ye kargo gönderimini durdurdu. Bugün hala doğrudan Türkiyeye gönderim yapmamaktalar. 🙂 )
Yine de tüm bunların kafanızı karıştırmasına gerek yok. Sözde bir “gıda aroması üreticisi” olan tfa aroma bünyesinde onlarca çeşit t-bacco aroması mevcut. (Örneğin RY4 Double) Bu aromaları gıda ve mutfak alanında nerede kullanıyor olabilirler? 🙂
TFA Aroma Bünyesinde Bulabileceğiniz Aroma Çeşitleri Nelerdir?
An itibarıyla, piyasada satılmakta olan 250’den fazla çeşit tfa aroması mevcuttur. Bu aromaların arasında bulabileceğiniz lezzetlerin bir sınırı yok desek sanırım yanlış olmayacaktır.
Bütün aromaların listesini incelemek isterseniz, firmanın resmi websitesine göz atabilirsiniz;
https://shop.perfumersapprentice.com/specsheetlist.aspx
Bu listede aklınıza dahi gelmeyecek lezzetleri bile yer almakta. Firmanın ürün gamında Absinthe aromasından, meksika kahvesine kadar uzanan çeşitlikte lezzetler mevcut.
Verdiğiniz listede DX koduyla başlayan aromalar mevcut. Bu aromaların normal tfa aromalarından farkı nedir?
DX kodlu aromalar, içeriğinde diketon grubu barındırmayan aromalardır. (Asetoin, Asetil Propionil ve Diasetil)
Bu kimyasalların uzun süreli olarak solunduğunda popcorn lung adlı hastalığa sebep olduğu anlatılmakta. Hatta bununla alakalı olarak anlatılan en meşhur şehir efsanesinde, bir tereyağlı patlamış mısır üreten fabrikadaki bütün işçilerin bu hastalığa yakalanmış oldukları sözde bir vaka mevcut. Araştırmak istediğiniz zaman bununla alakalı hiçbir habere, elle tutulur kaynağa ulaşamıyorsunuz ancak herkes ne hikmetse bu hikayeyi ballandıra ballandıra anlatıyor.
Yine de TFA ve diğer aroma üreticileri zaten hali hazırda Dünya çapında baskı gören elektronik s**** sektörünü korumak ve risk almamak adına, ürünlerde eser miktarda yer alan bu kimyasalları kaldırdıkları yeni seri aromaları piyasaya sürmüş durumdalar. Bu DX ürünlerin çıkış noktası da burası.
Elektronik sigara +15 senedir hayatımızda yer alıyor, tıp kayıtlarına geçmiş elektronik s**** özelinde böyle bir vaka mevcut değil. Hatta bu yazıyı yazan arkadaşımız 7 senedir elektronik s**** kullanıyor, hasta olsa çoktan o olmuştu. (Zaten bahsedilen kimyasallar ürünlerde eser miktarda yer aldıklarından dolayı isteseniz de sizi hasta edebilecek kadar bunlara maruz kalmanız mümkün değil.)
Bu noktada tercihi tamamen size bırakıyoruz, kendi araştırmanızı yaparak kafanıza hangi ürün grubu yatıyorsa onu tercih edebilirsiniz.
TFA Aromalar Nasıl Kullanılır? Kullanım Esnasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Aromaları e-sıvı tariflerinizde kullanmak tahmin ettiğinizden de kolay ve öyle özel bir prosedür de gerektirmemekte. Tek yapmanız gereken satın almış olduğunuz tfa aromasını uygun kullanım yüzdesinde dilediğiniz bir nbase ile karıştırarak dinlenmeye bırakmak.
Aromaları kullanım esnasında mini şırıngalardan faydalanabilirsiniz. Örneğin %10 aroma oranında, 30 ml bir e-sıvı hazırlamak istiyorsanız 27 ml nbaseyi, 3 ml aroma ile karıştırmanız tarifinizi hazırlamanız için yeterli olacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta 30 ml e-sıvı yaparken 30 ml nbasenin üzerine 3 ml aroma eklenmemesi gerektiğidir. ( Bir çok yeni başlayan arkadaşımız aynı hatayı yapmaktalar. Böyle yapsanız dahi Dünyanın sonu değil, hiçbir sorun yaşamazsınız ancak tarifinizi nokta atışı yapmak istiyorsanız yukarıda anlatılan yöntemle yapmalısınız.)
Hazırladığınız karışımı 1-3 hafta dinlendirdikten sonra tadının oturduğunu düşündüğünüz anda tüketmeye başlayabilirsiniz.
TFA Aromaların Son Kullanma Tarihi Ne Kadardır?
Firmamızdan satın almış olduğunuz bütün ürünleri, kapağını açmadığınız taktirde soğuk bir ortamda 2 sene boyunca muhafaza edebilirsiniz. Kapağını açtığınız ürünleri ise en fazla 6 saklamanızı/tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Bu saklama önerileri, tfa aromaları için de aynen geçerlidir.