info@safirkimya.com

Safirkimya.com adresine hoşgeldiniz. Keyifli alışverişler dileriz.

WhatsApp Hattı: 0 555 156 35 55

nbase nedir - 01

Nbase Nedir?

Safir Kimya Ekibi Anlatıyor: Nbase Nedir?
Bir e-sıvının yapısını en kaba tabirle 2 bileşen oluşturur. Bu bileşenlerden birisi nbase, diğeri ise aromadır. E-sıvılardaki içim doygunluğunu/sertliğini ayarladığımız ve ortaya çıkan buharı oluşturan bileşen nbasedir. (Çok temele indirgediğimiz zaman nbaseyi “aromasız likit” olarak da düşünebilirsiniz.) Aromalar ise bu nbaselere lezzet verebilmek için kullandığımız yardımcı malzemeler sınıfına girer. Bu kavramlar yeni başladığınız dönemlerde size bir miktar ürkütücü gelebilir ( ki bu çok normaldir, her şeyin oturması biraz zaman alacaktır hemen hemen hepimiz aynı yollardan geçtik ) ama sizi bu kavram kargaşalarından bir miktar da olsa kurtarmak için önemli konuları elimizden geldiği kadarıyla blogumuzda işlemeye gayret edeceğiz.

Blogumuzda yer alan bu makalenin konusu “nbase nedir?” olacak. Lütfen çayınızı, kahvenizi hazırlayın ve arkadaşlarımızın sizler için hazırladığı bilgilere bir göz gezdirin. Nbase nedir sorusunun cevabını tam olarak kavrayabilmemiz için öncelikle bir kaç kimyasal terime/malzemeye hakim olmamız gerekmektedir. Bir nbasenin yapısını aşağıdaki dört kimyasal oluşturmaktadır. Bu malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • Vegetable Glycerine (VG) —> Bitkisel Gliserin
  • Propylene Glycol (PG) —> Propilen Glikol
  • Saf Su (Opsiyonel bir malzemedir, her zaman karşınıza çıkmayabilir.Genellikle kıvam ayarlamak için kullanılır, bunun dışında özel bir fonksiyonu yoktur.)
  • Nikotin

Bu malzemeleri doğru oranlarda, doğru ekipmanlarla karıştırdığınız zaman ortaya çıkan ürüne buhar Dünya’sında nbase adı verilir.

Peki, “nbase nedir?” sorusuna iyi / kötü bir cevap bulduğumuza göre isterseniz gelin bir de nbaseyi oluşturan malzemelere birlikte göz atalım.

Bitkisel Gliserin (Vegetable Glycerin – VG) Nedir? [Nbase nedir? 1/5]

Gliserin ya da diğer bilinen adıyla gliserol, trihidroksi bir alkol çeşididir. Viskozitesi oldukça yüksek ancak sıvı formda tatlı bir maddedir. Solunmasının insan sağlığı için bir tehlikesi yoktur ve yanma derecesi oldukça yüksektir. Suda ve asetonun içerisinde çözünebilir. Yüksek derecede nemlendirme özelliği vardır, hacminin neredeyse 4 katı suyu absorbe edebilmektedir. (Bitkisel gliserin için şeker alkolü tanımlaması da yapılmaktadır.)

Gliserin petrokimya grubu ürünlerden ve hayvansal / bitkisel yağlardan elde edilebilir. Biz nbaselerimizde tamamen bitkisel maddelerden elde edilmiş bitkisel gliserin kullanmaktayız.

Bitkisel gliserinler, palm, hindistan cevizi, hurma, zeytin ve buna benzer bir çok malzemenin elde edilen yağıyla hazırlanabilir.

Gliserinin bugün 1500’den fazla kullanım alanı mevcuttur. Bazı kullanım alanları ise aşağıdaki gibidir:

Kullanım alanları AS Kimya’nın websitesinden alınmıştır.

  • Gıda ve içeceklerde nem tutucu, çözücü ve tatlandırıcı olarak kullanılır ve gıdaların korunmasına yardımcı olur.
  • Dondurmada yapıyı düzeltir.
  • Düşük yağlı gıdalarda dolgunlaştırıcı, likörlerde kalınlaştırıcı olarak kullanılır.
  • Şeker yerine kullanılmaktadır. Tatlılık oranı sukrozun %60’ına denk gelmektedir, kalorisi sofra şekerininkine denktir, ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.
  • Öksürük şuruplarında kullanılır.
  • Şeker hastalığında dıştan deriye uygulanan merhemlerde bulunur.
  • Kabızlıkta fitil olarak kullanılır.
  • Kişisel bakım ürünlerinde çözücü ve yağlayıcı olarak kullanılır. Çoğu diş macunu, ağız gargaraları, cilt bakım ürünleri, traş kremleri, saç bakım ürünleri gliserin içerir.
  • Sabunculukta ikinci madde olarak kullanılır.
  • Mum yapımında kullanılır.
  • Nargile tütünlerinde nem tutucu olarak kullanılır.
  • Gliserin, glukojenik etkisi nedeniyle sığırların ketozisinde etkin bir sağıtım aracıdır. Ketoziste ilk gün, iki kez 225 gr, sonra günde bir kez 115 gr dozda ve oral yolla verilir.
  • Hayvanlarda çoğu farmasötik şekiller için uygun bir taşıt olan gliserin rektal yolla lavman veya süppozituvar şeklinde kullanıldığında bağırsak kontraksiyonlarını arttırarak, sürgüt etki oluşturur. Bu amaçla 25-30 gr gliserin 250-500 ml su ile karıştırılarak lavman şeklinde kullanılır.
  • Mürekkep gibi zor lekelerin kurumasını önlemekte ve lekeyi çıkarmakta gliserinden faydalanılır.
  • Dinamit yapımında kullanılır. Trinigliserin ve nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapılabilir. Sadece nitrik asit ile birleştirildiğinde ise çok güçlü olan Nitro gliserin yapımında kullanılır.
  • Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.

Nbaselerimizde ise buharı oluşturan madde bitkisel gliserindir. Basenizin gliserin yüzdesi ne kadar fazla olursa o nbase ile hazırlanan e-sıvıların oluşturacağı buhar miktarı da aynı derecede daha fazla olur. ( Gliserin viskozitesi çok yüksek bir madde olduğundan, aynı şekilde e-sıvınızın kıvamını da arttırarak pamukta besleme sorunu yaşatabilir. Düzeyi optimum seviyede tutulmalıdır.)

nbase nedir? - 02

Propilen Glikol (Propylene Glycol – PG) Nedir? [Nbase nedir? 2/5]

Propilen glikol, viskozitesi oldukça yüksek, renksiz ve kokusuz iki alkol grubu içeren, diol grubunda yer alan bir alkol çeşididir. Su, alkol, eter ve daha bir çok çözücüde rahatlıkla çözünebilir. Propilen glikol, neredeyse ethanol kadar güçlü bir mikrop öldürücüdür, dezenfeksiyon işlemleri için kullanılabilir.

Propilen glikolün bilinen diğer isimlerinin listesi şu şekildedir;

  • Trimetil Glikol (Trimethyl glycol)
  • Metil Etil Glikol (Methyl ethyl glycol)
  • Dihidroksipropan (Dihydroxypropane)
  • Propandiol (Propanediol)

Kullanım alanları AS Kimya’nın websitesinden alınmıştır.

  • Unlu mamullerdeki formülasyonlarda yaygın kullanımı vardır. Aroma ve esans sanayinde, ilaç ve kozmetikte kullanılmaktadır.
  • Teknik kalitede olan formu; poliüretan plastikler ve polyester reçineler için önemli bir maddedir. Tütün sanayinde, gıda sanayindeki dondurucu makinelerin yağlanmasında da kullanılmaktadır.
  • Ağız yıkayıcı (gargara), diş macunları, merhemler, cilt kremleri, şampuanlar ve parfümler(suyla çok fazla seyreltildiklerinde bile propilen glikol içeren çözeltiler genellikle berrak kalır)
  • Emülsiyon oluşumunda kozmetik ürünlerinde bir koruyucu olarak,
  • Kokular (esanslar) için bir solvent olarak,
  • Doğal özlerden aktif özlerini elde etmek için bir ekstrakte edici olarak,
  • Yağlayıcı olarak (örn; kozmetik endüstrisinde kullanılan makineler için) kullanılır.
  • Kozmetik ve deterjanda cilt üzerinde yumuşatma özelliği vardır, yüzey aktiflerden gelen cilt üzerindeki iritasyonu azaltmak için kullanılır. Jölede % 1-5, şampuanda % 0,5-5, kremlerde % 5-10, güneş sütünde % 5-10 oranında kullanılmaktadır.
  • Üretilen propilen glikolün yüzde kırk beş doymamış polyester reçinelerininüretimi için kimyasal besleme stoğu olarak kullanılır .
  • Propilen glikol, düşük toksisiteli, çevre dostu otomotiv antifrizlerde etilen glikol yerine geçer . Boş yapılardaki sıhhi tesisat sistemlerini kışlamak için de kullanılır.

Propilen glikolün, nbaselerimizdeki işlevi ise akışkanlığı ve “boğaz vurum” hissiyatını ayarlamaktır. Buhar oluşturma seviyesi gliserin kadar olmadığı için, bir base içerisindeki propilen glikol miktarı ne kadar artarsa basenin akışkanlık seviyesi ve boğaz vurum hissiyatı da aynı ölçüde artacaktır.

Her nbasenin bir VG/PG seviyesi bulunmaktadır. Bu seviyeler aşağıdaki listede yer alan oranlarda karşınıza çıkabilir:

  • %0 VG / %100 PG
  • %10 VG / %90 PG
  • %20 VG / %80 PG
  • %30 VG / %70 PG
  • %40 VG / %60 PG
  • %50 VG / %50 PG
  • %60 VG / %40 PG
  • %70 VG / %30 PG
  • %80 VG / %20 PG
  • %90 VG / %10 PG
  • %100 VG / %0 PG

%50 VG/%50 PG’nin altındaki VG/PG oranları (PG’nin daha fazla olduğu oranlar) tüketime uygun olmaktan çıkarlar. Bu tarz oranlardaki nbaseler genellikle seyreltme işlemleri için kullanılırlar. Tüketim için uygun olanlar %50-%50 ve üstündeki bitkisel gliserinin daha fazla oranda olduğu nbaselerdir.

Baselerinizdeki VG/PG oranlarının ayarlamasını / seçimini  yaparken göz önünde bulundurmanız gereken 2 kriter mevcuttur.

  • Hava Sıcaklığı:E-sıvılar soğuk havalarda akışkanlıklarını bir miktar da olsa kaybederler. Serin günlerde gliserin oranı yüksek e-sıvılar kullanırsanız, soğuk havanın da etkisiyle e-sıvınız buharlaştırıcının pamuğu tarafından emilemez bir hale gelebilir. Bu yüzden soğuk günlerde %70-30, %80-20 gibi oranları tercih etmekte fayda vardır.

    Sıcak günlerde ise soğuk havaların tam tersi olarak e-sıvılarınız normalden daha akışkan hale gelirler. Bu tarz günlerde de istenmeyen sızdırma ve akıtma problemleri yaşamamak adına gliserin oranı daha yüksek olan e-sıvı ve baseler tercih etmeliyiz.
  • Buharlaştırıcınız ve Deck Yapısı: Bazı buharlaştırıcı cihazlar ve başlıkları fazla katı ya da fazla akışkan e-sıvılara gelemezler. Kullandığınız cihazı iyi tanımanız gerekmekte ve nasıl bir yapıda e-sıvıya ihtiyaç duyuyorsa o yapıda olanları tercih etmelisiniz. (Bazı cihazlar yeterince besleme yapamazlar, bazıları ise haddinden fazla yaparlar.Elbette buradaki en önemli kriter coil / sarım yapısıdır ancak e-sıvı akışkanlığı da yadsınamaz bir kriterdir.)

Ve Tiryakilerin Belası: N*** [Nbase nedir? 3/5]

N***’nin ne olduğunu tiryakiler olarak hemen hemen hepimiz çok iyi bir şekilde biliyoruz ancak bilmediğimiz veya bizden kasıtlı olarak saklanan şey ise s**** bağımlılığının arkasındaki yatan asıl canavarın tek başına n**** olmadığıdır.

Bugün, dışarıdan n**** alabileceğiniz onlarca yöntem mevcut. Sakızlar, bantlar, ilaçlar… Belkide bunların tamamını siz de denediniz ve s****yı bırakmak konusunda başarısız oldunuz.

Hiç düşündüzü mü, asıl sorun madem n**** ise, insanlar neden dışarıdan n**** alarak s****’yı bırakamıyorlar?

Çünkü s**** bağımlılığının arkasındaki tek neden bu değil. (Hiçbir suçu yok demek de aynı şekilde abes bir durum olur.) S****’nın içerisinde bir tek siz ve biz yokuz. Bunun dışında aklınıza ne geliyorsa maşallah içinde mevcut.

Bağımlılık, bir çok maddenin birleşiminden gelen bir sorun. (Katran, zifir vb…)

Bu yüzden bazı insanlar tarafından söylenen “amaç madem s****yı bırakmak neden hala n***** almaya devam ediyorsunuz” senaryosundaki gibi işlemiyor. Nbaselerimizde n*****’i terapik amaçlarla, bağımlılıkla savaşmak amacıyla kullanıyoruz.

Zaten bir süre boyunca buharladıktan sonra gerçeğin yukarıda ifade edilen ifadeyle yakından uzaktan alakalı olmadığını siz de fark edeceksiniz.

safir kimya nbaseleri

Buharlaştırıcılarımızda, nbaselerimizde kullandığımız 2 tipte n**** bulunmaktadır. Bu n**** tipleri hakkında detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır [Nbase nedir? 4/5]:

1)Freebase N***:Kimyasal anlamda serbest yapıdaki n**** tipidir. İçimi, freebaseye kıyasla oldukça serttir ve mod-kit cihazlarla tüketilmeye uygundur. Bu tipteki n****lerle hazırlanmış nbaselerde ve e-sıvılarda karşınıza çıkabilecek sertlik değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 0 mg,
  • 3 mg,
  • 6 mg,  
  • 9 mg,
  • 12 mg,
  • 15 mg,
  • 18 mg,
  • 24 mg,
  • 36 mg,
  • 48 mg,
  • 72 mg,
  • 100 mg

Bu değerlerden 24 ve daha yüksek sertlik seviyeler tüketmek için uygun değillerdir ve sadece seyreltme işlemleri için kullanılmalıdır. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız lütfen bu sertlik seviyelerini satın almayınız.

  • Bu değerlerden 0, 3 ve 6 mg ciğer çekimi (Narg*** tarzı içim – Direct Lung – DL, buharı doğrudan ciğerlere çekmek ) için uygundur. 9 ve üstündeki sertlik değerleri asla bu içim tipinde kullanılmamalıdır.
  • 9,12,15 ve 18 mg ise sadece mtl (s**** tarzı içim – mouth to lung yani buharı önce ağızda toplayıp daha sonra ciğerlere çekerek) için uygundur. Bu tarzda yüksek sertlik değerleri n**** zehirlenmesi yaşamamak için kesinlikle ciğer çekimi şeklinde tüketilmemelidir.

2) Salt N*** (Tuz / Kristal N*** olarak da geçer)[Nbase nedir? 4/5]: Kimyasal anlamda kararlı yapıda, n***’nin t-bacco yapraklarında doğal halde bulunan formudur. İşlem görmeden buhar cihazlarında kullanmak için uygun değildir bu yüzden çeşitli zayıf asitlerle (Laktik, Malik, Benzoik ve Salisik asit gibi.) birlikte buharlaşma sıcaklığı düşürülerek kullanıma uygun hale getirilir.

Not: Websitemizde satılan salt ürünlerde şuanda sadece benzoik ve salisik asit kullanılmaktadır. Bu iki asit arasındaki temel fark sadece benzoik asitli karışımın, salisik asitliye göre daha sert ve tok bir içim sunmasıdır.

Freebase n*’e kıyasla çok daha yumuşak ve pürüzsüz bir içimi vardır ve kana karışma hızı freebasenin 2-3 katı düzeyde olup neredeyse gerçek s**** ile aynı hızdadır. (Tiryakiler için salt n*** tavsiye edilir.) Yeni başlayan kullanıcılar için salt n**** ile hazırlanmış e-sıvı ürünlerinin mod-kit cihazlar ile kullanılması tavsiye edilmez. Salt ürünler genellikle “pod” adı verilen cihazlarla tüketmeye uygunlardır.

Bu tipteki cihazlar, genellikle çok fazla buhar üretemezler ve bu cihazları kullanırken asıl amaç az içimle, çok n**** tatminiyeti sağlamaktır.

Salt N* kullanırken, karşınıza çıkabilecek sertlik değerlerinin listesi genellikle aşağıdaki gibidir:

  • 0 mg,
  • 3 mg,
  • 6 mg,
  • 25 mg,
  • 50 mg
  • 0,3,6 mg değerlerindeki sertlikler ciğer çekimi (Direct Lung – DL) olarak tüketmeye uygundur.
  • 25 ve 50 mg değerindeki sertlikler ise s**** içimi (Mouth to Lung – MTL) olarak tüketmeye uygundur. Bu değerlerdeki sertliklerle lütfen ciğer çekimi yapmayı denemeyiniz. N*** zehirlenmesi yaşamanız işten bile değildir.

Yukarıda freebase bölümünde 18 mg’ın üzerine çıkmamanız gerektiğini söylemiştik, burada ise 25 ve 50 mg değerlerinde bir sorun yok diyoruz. Bunun nedeni nedir? [Nbase nedir? 5/5]:

Salt N***, içim olarak oldukça yumuşak ve pürüzsüzdür. Salt n***, kimyasal ve yapısal olarak freebase n****’den oldukça farklıdır ve bu yüzden dolayı da ikisinin sertlik değerleri birbirlerine içim ve tatminiyet bakımından 1:1 olarak karşılık gelmemektedir.

Bu nedenden dolayı, freebasede ağzımıza süremeyeceğimiz sertlikteki değerleri salt tarafında rahatlıkla tüketebilmekteyiz. Pod cihazlar, mod-kit cihazlara göre çok daha az buhar ürettiklerinden dolayı yüksek sertlik seviyeleri hiçbir soruna neden olmamaktadır.

Evet değerli Safir Kimya severler, “nbase nedir” adlı yazımızın burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ümit ediyoruz ki bu yazımız, varolan bütün rehberlerin üzerine çıkarak nbaselerle alakalı aklınızdaki bütün soru işaretleri için bir cevap niteliği taşıyordur.

Yazımız sonucunda hala kafanızda soru işaretleri devam ediyorsa, lütfen aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere yazmayı unutmayınız. Başka bir yazıda tekrar görüşünceye kadar, kendinize iyi bakın.

Not: Ürünlerimiz sadece www.safirkimya.com adresinde ve Safir Kimya N11 Mağazasında satılmaktadır. Lütfen adımıza satış yaptığını iddia eden kişilere itibar etmeyiniz.

Nbase Nedir? | Safir Kimya | Türkiye’nin Lider Nbase & Mix Aroma Üreticisi. Tüm hakları saklıdır.

Safir Kimya'nın resmi firma logosu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri hizmeti ekibimiz sorunlarınıza çözüm bulmak için hazır durumda.
👋 Merhabalar, size nasıl yardımcı olabilirim?